A KONIX koromtalanító, égésjavító adalékanyag minden szilárd tüzelésű fűtőberendezésben (kazán, kandalló) használható. A KONIX folyamatos adagolása a tüzelőanyaghoz meggátolja az égés során keletkező korom, kátrány, kén és egyéb szennyező anyagok lerakódását a tűztérben, a füstjáratokban és a kéményben!

A KONIX koromtalanító, égésjavító adalékanyag hatására a már lerakódott szennyeződések fellazulnak, leválnak és szürkésfehér pernye formájában a kémény koromzsákjában és a füstjárataiban gyűlnek össze. Az adalékanyag alkalmazásával a kémény tisztaságának ellenőrzésére évente csak egy alkalommal van szükség. Az adalékanyag használata azonban a kéményseprői felülvizsgálatot és a kéményseprést nem helyettesíti!

Fa és szén tüzelésű kazán, fatüzelésű kandalló esetén az izzó parázsra szórjuk rá a szennyeződésnek megfelően vékony rétegben eloszlatva KONIX adalékot. Kormosabb, kátrányosabb kazánnál javasolt a KONIX sűrűbb használata, de mindig vékony rétegben eloszlatva, hogy a KONIX könnyen légneművé tudjon válni, ne salakosodjon össze. Hatását folyamatos használat mellett fejti ki. A lerakódások fellazulása már 4-5 nap után észlelhető. A fellazult lerakódásokat mechanikai úton el kell távolítani.

A KONIX koromtalanító, égésjavító adalékanyag folyamatos használatával 3-5 % tüzelőanyag megtakarítás érhető el, ezen kívül a rossz minőségű alacsony kalóriájú szenek is jobb hatásfokkal tüzelhetők el, megakadályozza a salak összeégését.
A nem gáz halmazállapotú tüzelőanyag a tüzelés folyamán hamuvá, széndioxiddá, szénmonoxiddá, vízzé, kénoxiddá, nitrogénoxiddá alakul át. A tüzelőanyagok hamutartalma rossz minőségű barnaszénnél 40 %-ot is elérheti. A hamu olyan problematikus elemeket tartalmaz, mint például Na, K, Ni, Fe, V, SI, S. Ezek az égés folyamán alacsony olvadáspontú vegyületeket alkotnak, melyek megolvadva, majd megdermedve rendkívül nehezen eltávolítható lerakódásokat képeznek a tüzelőberendezések részein, valamint a füstjáratokban és a kéményekben is. A lerakódások kialakulását meghatározza a szemcseméret, a salakolvadáspont, a tehetetlenségi ütközés és a molekuláris diffúzió.
A tűzoldali lerakódások (korom, kátrány) jelentős mértékben csökkentik a kazán hatásfokát, növelik a fajlagos melegvíz előállítás költségeit, fokozzák a környezetszennyező anyagok kibocsátását és egyben balesetet és tűzveszélyt is okozhatnak (pl. akár 1000°C-on égő kéménytűz!). A kátránnyal borított tűztér és hőcserélő felület erős korrózióhoz vezet, ami a kazán kilyukadását okozza.

A lerakódások eltávolítására, illetve kialakulásának megakadályozására több megoldás lehet:
- Mechanikai módszerek: drótkorongozás, drótkefézés, kaparás, vésés, gőzzel és vízzel nagy nyomással történő letisztítás.
- Vegyszerekkel történő tisztítás: a tüzelőberendezés tisztítandó felületeire vegyszereket juttatnak, majd a feloldott lerakódásokat eltávolítják.
- A tüzelőanyaghoz KONIX adalékanyag társítás: amelynek lényege, hogy a tüzelőanyaggal együtt, vagy azzal egy időben a tűztérbe juttatva a megfelelő adalékanyagot végzik a tüzelést.
Ennek előnye az előző módszerekkel szemben, hogy a tisztítás folyamatosan történik, azaz a tisztítás időtartamára nem kell a tüzelőberendezést leállítani, tehát nincs a leállításból, felfűtésből származó energiaveszteség, valamint az adalékanyagok alkalmazásával végzett tisztítás nem munkaidő igényes és nem magas költségű karbantartási folyamat.

KONIX használat - első nap

KONIX használat - második nap

KONIX használat - harmadik nap

A KONIX koromtalanító, égésjavító olyan adalékanyag összeállítás, amely mindenféle szilárd típusú tüzelőanyaggal történő tüzelés esetén egyaránt alkalmazható, ugyanakkor az ismert adalékanyagoknál tökéletesebben valósítja meg a tüzelőberendezések, füstjáratok, hővisszanyerő berendezések, sőt még a tisztítás szempontjából külön műszaki problémát jelentő kémények tisztítását is. 

A tűztér átlagos hőmérsékletén (600°C) a KONIX koromtalanító, égésjavító adalékanyag légneművé válik és eljut a tüzelőberendezések legtávolabbi, legeldugottabb helyeire a hőcserélőkhöz és a füstjáratokon keresztül a kéményhez is. A légneművé vált KONIX a tüzelőberendezés fala és a lerakódások közé is bejut, majd széndioxidot fejleszt. A fejlődő gáz hatására a megnövekedett nyomás miatt a lerakódott szennyeződések a fémfelülettől elválnak.
A KONIX koromtalanító, égésjavító adalékanyag csökkenti a kén-dioxid és kén-trioxid átalakulását, mert negatív katalizátorként működik. Csökkenti továbbá az alacsony és magas hőmérsékletű korróziót, valamint a kénessav harmatpontját az üzemi hőmérséklet alatt tartja, így a tüzelőberendezés minimális távozó füstgázhőmérséklettel és kémény hőmérséklettel is működhet, ugyanakkor maximális energiamennyiséget hasznosíthat.

A KONIX koromtalanító, égésjavító adalékanyag a kén-dioxid és kén-trioxid átalakulását nem csak lényegesen jobban csökkenti, mint az eddig ismert adalékanyagok, hanem szinte teljesen meg is szünteti, olyan módon, hogy a vegyszer alkalmazása során az égés alatt keletkező kén-trioxidot redukálja, a salakot száraz, laza szerkezetűvé alakítja az által, hogy olvadáspontját felemeli, továbbá közvetlenül reakcióba lép a kéndioxidokkal. A reakció során lerakódást és korróziót nem okozó vegyületek keletkeznek, így megszűnik a magas hőmérsékleti korrózió. A KONIX koromtalanító, égésjavító adalékanyag, mint ahogy az már említésre került negatív katalizátorként működik a kén-dioxid és kén-trioxid átalakulási reakcióban. Égést javító katalitikus hatása következtében csökkenti a szükséges légfelesleget, így a füstgáz áramlási sebességét is. A kisebb áramlási sebesség következtében a tehetetlenségi ütközések száma is kevesebb lesz, az pedig a lerakódások képződését csökkenti.

A KONIX koromtalanító, égésjavító adalékanyag teljes mértékben semlegesíti a kénsavat a hővisszanyerő berendezések alacsony hőmérsékletű részein. Az elszennyeződés kiküszöbölését az eredményezi, hogy a fémfelület nem lesz ragadós, mert az adalékanyag a kénsav harmatpontját az üzemi hőmérséklet alatt tartja, így és csak így működnek a tüzelőberendezések minimális füstgázhőmérséklettel és kéményhőmérséklettel, ugyanakkor ez biztosítja azt, hogy a tüzelőberendezés a maximális energiamennyiséget tudja hasznosítani.

A KONIX koromtalanító, égésjavító adalékanyag egyesíti a különböző típusú tűztéri adalékanyagok előnyös tulajdonságait, melyeket a következő előnyökben lehet összefoglalni: égést elősegítő katalitikus hatása miatt csökkenti a légfelesleget, az alacsonyabb olvadáspontú hamuösszetevőket magasabb olvadáspontú összetevőkre alakítja át, ezzel mintegy megszüntetve a letapadási képességet és letapadást, csökkenti a kazánsalak összesülési szilárdságát, lehetővé téve ugyanakkor a könnyebb eltávolítást, melynek következménye, hogy alkalmazásával kevesebb koromlefúvató gőz szükséges, csökkenti a kén-dioxid - kén-trioxid átmenetet, ezáltal mind a magas, mind az alacsony hőmérsékleti korróziót.

A KONIX koromtalanító, égésjavító adalékanyag eredményes hatását szakértői mérések mellett elégedett felhasználói tapasztalatok is bizonyítják. A KONIX koromtalanító és égésjavító használata esetén kedvezően változnak meg a mérhető tüzeléstechnikai paraméterek. A tiszta, és a vegyszer alkalmazása után már jó huzatú tüzelőberendezéssel 3-5% tüzelőanyag is megtakarítható, ugyanakkor gyenge minőségű, alacsony kalóriájú szenek is jó hatásfokkal égethetők el. Az adalékanyag alkalmazásával járó többletköltség így szinte azonnal megtérül.