Cand vine vorba de incalzire, oamenii vorbesc mult despre sobe, seminee, centrale termice, ce performante, ce calitate, ce marca, ce design au, investesc uneori foarte mult in ele, dar foarte putini dintre ei pomenesc si de cosul de fum. Cosul de fum este parte integranta a sistemului de incalzire, pentru ca permite evacuarea fumului si a gazelor de ardere si tirajul cosului asigura aerul proaspat necesar arderii combustibilului. Pentru ca evacuarea gazelor de ardere sa fie eficienta, cosul de fum trebuie proiectat, construit si mentinut in mod adecvat.

Daca tirajul este insuficienta, sau este prea mare, poate sa scada eficienta incalzirii chiar si cu 5-10%. Dar mai importante sunt considerentele legate de siguranta proprietatilor si a vietilor omenesti. Un cos de fum proiectat si executat gresit sau un sistem de incalzire racordat gresit nu numai ca este ineficient, dar este si periculos! De aceea proiectarea, executia, exploatarea si intretinerea corespunzatoare a cosului de fum sunt foarte importante pentru siguranta celor care traiesc sau desfasoara activitati in spatiul de locuit.

Pana la sfarsitul secolului trecut, cand oamenii incalzeau numai cu sobe, din cauza temperaturii mari, aprox. 400°C, a gazelor de ardere tirajul necesar s-a format rapid, gazele de ardere iesind din cos peste temperatura punctului de roua, iar interiorul cosului a ramas intact pentru o perioada lunga de timp si fara captuseala.

Insa tehnologia de incalzire s-a indreptat catre cresterea eficientei (caldura sa ramana in locuinta, instalatia de incalzire sa cedeze caldura si sa nu incalzim strada ), cea ce a dus la scaderea drastica a temperaturilor gazelor de ardere. Temperatura gazelor fiind scazuta, condensarea se face in cosul de fum. Cu cat temperatura gazelor de ardere este mai joasa, cu atat mai puternica este coroziunea chimica. Umiditatea din combustibil (de aceea este important combustibilul uscat de buna calitate si depozitat corect) se precipiteaza pe suprafata interioara a cosului de fum, formand un condens acid (in cazul incalzirii cu combustibil solid intre 120 – 80 °C). Condensul acid corodeaza tencuiala interna, mortarul alcalin care leaga caramizile, chiar si caramizile, cosul pierde etanseitatea, apar probleme de rezistenta. Pe partea superioara a cosului de fum, umezeala intrand in structura cosului, poate provoca daune cauzata de inghet, consecinta fiind cosul fragmentat.

Umezeala din cosul de fum poate duce si la mucegairea peretilor din camera. Daca umezeala trece prin structura cosului, aceasta este insotita de un miros puternic si pete estetic inacceptabile, tencuiala se desprinde de perete. Mucegaiul nu se poate inlatura prin zugravire, numai prin reconstruirea cosului de fum.

Fumul funinginos si umed duce si la gudronare! Gudronarea este periculoasa pentru ca la 160 ° C se formeaza gaze si vapori, care se pot aprinde la 180°C, aprinzand funinginea depusa in cosul de fum. Aceasta, ca urmare a schimbarii bruste de temperatura, deterioreaza structura cosului si poate provoca incendii.

In plus gudronul penetreaza structura cosului de fum, deteriorand calitatea aerului din interior (ajung in spatiul de locuit vapori si gaze urat mirositoare si periculoase).

Datorita pierderii etanseitatii cosului, in spatiul de locuit poate ajunge monoxid de carbon, care este responsabil pentru multe accidente mortale.( Spre deosebire de combustibil solid, monoxidul de carbon si dioxidul de carbon format in cazul arderii a gazelor este incolor, inodor, din aceasta cauza nu se poate observa. Monoxidul de carbon se lega de trei ori mai puternic de hemoglobina din sange decat oxigenul, din aceasta cauza si o concentratie mica poate provoca moartea. In Romania inca multi oameni mor in fiecare an din cauza unor asfel de scurgeri de gaze arse.)
Ca sa evitam acest lucru, sa protejam structura cosului de efectele adverse produse in timpul arderii si sa fie asigurata siguranta persoanelor aflate in spatiul de locuit, este necesar captusirea cosurilor de fum.

Acum cateva decenii, cand in tara noastra nu exista alta tehnologie cunoscuta, cele mai multe cosuri au fost captusite cu tubulatura de aluminiu. Insa s-a dovedit ca tubulatura flexibila din aluminiu cu peretrii subtiri nu rezista acizilor din condens, se corodeaza in numai cativa ani si pot aparea scurgeri de gaze arse.

Tubulatura rigida din aluminiu, cu peretii mai grosi nu are aceasta problema, dar se poate folosi numai in cazul incalzirii cu gaz, deoarece nu rezista la acizii din condensul combustibilului solid.

In cazul incalzirii cu combustibil solid sau lichid, cosurile trebuie sa fie captusite cu tubulatura din otel inoxidabil rezistent la accizii din condensul format la arderea combustibilului solid. Intr-un cos captusit cu tubulatura din otel se poate racorda orice instalatie de ardere, desigur luand in considerare diametrul si inaltimea cosului.

Pentru captusirea cosurilor din caramida SC LUKAFAM TRADING SRL ofera doua solutii:
1. Captusire cu tubulatura rigida din inox – cosuri de fum modulare din inox simplu perete, compuse din tuburi de 0,5m si 1m, racord, capac condens, capac curatare si palarie cu imbinare prin coliere
2. Captusire cu tubulatura flexibila inox dublu perete cu interiorul neted – se folosesc elementele de la tubulatura rigida fara elementele liniare, impreuna cu un tub flexibil dublu perete si adaptoare Fix-Flex si Flex-Fix.

Proprietatile tuburilor inox flexibile cu perete dublu pentru captusirea cosurilor de fum (Expo-Inox AISI304, AISI316 ) in conformitate cu standardele europene din portofoliul S.C. Lukafam Trading S.R.L. sunt:

  • suprafata interioara neteda
  • rezistenta la temperatura
  • rezistenta la incendiul funinginii
  • rezistenta la condens acid
  • este etans, nu lasa sa ajunga gazele periculoase si acizii in structura cosului
  • captuseala se poate inlocui dupa 20 de ani, structura cosului nu.

O solutie avansata pentru evacuarea gazelor arse reprezinta cosurile de fum modulare cu interiorul din inox, care pot fi folosite pentru orice sistem de incalzire : cu combustibil gazos, lichid sau solid, atat in domeniile civile cat si in cele industriale. Pot fi montate atat in interiorul constructiilor cat si in exteriorul lor.

Cosurile de fum din inox simplu perete se folosesc pentru captusirea cosurilor de fum din caramida si ca elemente de legatura intre cosul de fum si centrala termica.

Cosurile de fum dublu perete sunt structuri metalice cu pereti dubli, formati dintr-un tub interior si unul exterior, intre care este introdus un strat izolator. Aceste cosuri nu sunt autoportante, necesita fixarea de peretele cladirii cu coliere de fixare.

Avantajul cosurilor de fum modulare din inox: montare usoara si rapida, greutate redusa, imbinari ermetice. 

SC LUKAFAM TRADING SRL ofera cosuri de fum cu interiorul din inox de inalta calitate, in conformitate cu standardele europene.

Mai multe informatii pe www.expoinox.ro

 

Pentru curatarea cazanelor pe combustibil solid si a cosurilor de fum recomandam defuningizantul - activizatorul de ardere KONIX, care se poate folosi in toate sistemele de incalzire cu combustibil solid (cazane, seminee). Adaugarea continua a KONIX–ului la combustibil previne depunerea de funingime, gudron, sulf si alte materiale poluante in focar, in canalele de fum si in cos!


Pentru aprinderea combustibilului solid oferim aprinzatorul de foc PE-PO cu continut mare de kerosen. Folosind PE-PO economisiti timp, bani si spatiu.


Pentru racordarea semineelor, cazanelor pe combustibil solid la cosul de fum recomandam tubulatura din otel cu grosime 2mm cu diametre intre 120mm-250mm.

(1) Burlan 250mm, 500mm si 1000mm
(2) Cot reglabil burlan cu usa de vizitare
(3) Reductie burlan
(4) Element racord cos
(5) Flansa mascare

Mai multe informatii pe www.burlanefum.ro